Auschwitz működik

Jeles András döbbenetes rendezése a SIMS számítógépes stratégiai játék és Lanzmann SHOAH című filmje nyomán készült, a Kaposvári Egyetem Művészeti Kar harmadéves színművészhallgatóinak előadásában. A mű bemutatóját kedden este láthattuk az egyetemen.

További előadások: november 20-21. 19 óra, a Művészeti Kar 1. színészmesterség termében (G.  épület földszint).

Jeles András a darabról: Egészen sajátos, egymáshoz képest meglehetősen távoli világok és dokumentumok kapcsolódnak és ütköznek össze az „Auschwitz működik” című előadásban. A színészhallgatók feladata az volt, hogy a teátrális dikció (a színházi létezés-megszólalás) nálunk ismeretlen technikáit megismerjék és használják is.

Magától értetődik, hogy ehhez szcenikai-dramaturgiai háttér és feltételrendszer szükséges – ennek megteremtése volt az én dolgom. Az úgynevezett SIMS-játék (egy virtuális világ-játék, amelyet a komputerhasználók többnyire jól ismernek) színházilag rekonstruált terében a színészek mint virtuális lények léteznek, jönnek-mennek, sírnak-nevetnek, táplálkoznak és szeretnek; és redukált gesztusaikkal, alkalmatlan beszélőszerveikkel – a kifejezéssel próbálkoznak.

Nagy kérdés, persze, hogy ezúttal miféle problémával-küldetéssel (programmal) oltotta be őket a játék tervezője.

Nos, ez a “program” itt nem más, mint a holokauszt, amelynek megidézését részben a SOAH című Lanzmann-film dialógusainak, részben egy mostanában előkerült korabeli napló bejegyzéseinek, valamint más dokumentumok dramatizálásával igyekeztünk megoldani.

 
Csatlakozz a beszélgetéshez!
 

Facebook események

Partnereink, támogatóink