Hajléktalan szálló? Éjjeli menedékhely?

Az éjjeli menedékhelyen a társadalom számkivetettjei tengetik életüket. Hogyan lehet becsületesnek, tisztességesnek maradni a kegyetlen és részvétlen világban? A Gorkij dráma kérdéseket tesz fel és megoldási alternatívákat ajánl a Csikyben.

A drámaíró Gorkij világhírét az Éjjeli menedékhely (Na dnye – A mélyben, 1902) alapozta meg. A kaposvári közönség 20 évente láthatja a színpadon: 1972-ben Komor István, 1992-ben Ascher Tamás rendezett belőle feledhetetlen előadást. Az orosz cím az élet mélyére zuhant emberek sorsára utal, melyet a szerző nem felülről, kívülállóként, atyáskodó, hamis, szánakozó sajnálattal vagy átromantizálva fest meg, de nem is részvétlenül.

Az éjjeli menedékhelyen a társadalom számkivetettjei tengetik életüket: Klescs, a lakatos, aki büszke arra, hogy munkásember, és nem akar a naplopó csavargók közé süllyedni, a nagybeteg Anna, Klescs felesége, aki urától csak ütlegeket, s az élettől gyógyíthatatlan tüdőbajt kapott, Szatyin, aki húga védelmében megölt egy gazembert, s börtönbüntetése letöltése után már csak ide jöhetett, a Színész, akinek „organizmusát” megmérgezte az alkohol, Vaszka Pepel, a tolvaj, aki ki akar szabadulni innen…

S ebbe a világba érkezik Luka, az idős vándor, aki mindegyikük életének fontos szereplője lesz. Ki ez az ember? Bölcs tolsztojánus, akinek szép szavai segítenek elviselni az élet nehézségeit? Illúziókeltő hazudozó, aki megakadályozza az igazság kirobbanását, és annak megtisztító erejét? Több, mint száz éve vitatkoznak ezen a darab olvasói, nézői. Mi az igazság? Milyen az ember? Hogyan lehet becsületesnek, tisztességesnek maradni a kegyetlen és részvétlen világban? Máig a lelkiismeretünk mélyén parázsló kérdések.

 
Csatlakozz a beszélgetéshez!
 

Facebook események

Partnereink, támogatóink